Skip to main content
Fără categorie

Mi is az a Design Thinking?

Lehet, kicsit ijesztőnek tűnik, de hidd el, nem szükséges sem designernek lenned, s bonyolult összefüggéseket sem kell keresned. Annál fontosabb viszont, hogy legyél kíváncsi és nyitott, empatikus, megértő és merd szabadjára engedni a fantáziád!

A Design Thinking egy kreatív gondolkodásmód. „A Design Thinking az innováció emberközpontú megközelítése, amely a designerek eszköztárából merít, hogy összekapcsolja az emberek igényeit, a technológia nyújtotta lehetőségeket és a sikeresség, hatékonyság követelményeit.” – így fogalmaz Tim Brown, egy Szilícium-völgyi tanácsadó cég, az IDEO vezetője. Ő kulcsfontosságú szerepet játszott ennek a gondolkodásmódnak a kifejlesztésében.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A folyamat tulajdonképpen 5, egymásra épülő lépésből áll, de ha szükséges, nyugodtan vissza lehet térni egy-egy előző fázishoz és újragondolni a problémát vagy a megoldást.

  1. Először is, meg kell ismerni azt a közösséget, azt a célcsoportot, akinek szánjátok a kezdeményezést.
  2. Ezt követően meg kell fogalmazni, hogy mi az az igény, probléma, helyzet, amin változtatni, fejleszteni szeretnétek, mire akartok választ adni valamilyen módon.
  3. Talán ez a legszabadabb lépés: minél több ötletet kell kitalálni, ami megoldást kínálhat. Nincs rossz válasz, nyugodtan lehet mondani minden ötletet, sőt! Itt az a lényeg, hogy minden lehetőséget feltárjunk.
  4. Az ötletek közül kiválasztotok egyet és elkezditek kidolgozni, egy prototípust alkottok. Az a fontos, hogy valósággá váljon a gondolat, nem az, hogy tökéletes legyen a termék, a projekt, a kezdeményezés. A prototípus pedig lehet egy modell, egy makett, egy szituáció, egy forgatókönyv, tényleg bármi.
  5. Amit megalkottatok, azt tesztelni kell! Adjátok oda másoknak, hadd próbálják ki, mondják el róla a véleményüket. Ezek alapján, ha szükséges, visszatérhettek a prototípus elkészítésének a fázisához és addig csiszoljátok, alakítjátok, akár elvetitek és újrakezditek, ameddig a legjobb végeredményhez juttok el.

 

Érdemes kipróbálni ezeket a lépéseket, mert olyan ötletek is születhetnek, amelyekre korábban nem is gondoltatok! Ráadásul ebben a projektben egy facilitátor is segíteni fogja a csapatok munkáját. Nem egy dokumentumot kaptok egy leírással, hanem egy aktív segítséget, aki veletek együtt dolgozik, irányít, segít, ha elakadtok.

Ha tehát észleltél egy problémát a közösségedben, folyamatosan ismétlődik egy kellemetlen helyzet, amin jó lenne változtatni, szeretnél tenni valamit és krónikus betegséggel élsz vagy van egy krónikus betegséggel élő barátod és szeretnéd, hogy neki is könnyebb legyen, keress magad mellé még néhány csapattagot és jelentkezzetek bátran!

Leave a Reply

hat + 18 =