„Pot să vă spun că este foarte dificil să trăiești într-o comunitate în care mulți oameni te resping sau te evită datorită problemelor tale de sănătate. Dar dacă găsești pe cineva cu aceeași condiție, împreună puteți schimba viitorul și mediul pentru alți tineri și copii. Ar fi frumos ca aceștia să aibă o cale mai ușoară în comunitate și șă fie priviți cu alți ochi. Boala nu înseamnă că ești ineficient și fără rost. Împreună putem încerca să dezvoltăm talentele tinerilor, cu creativitate. Pentru ca restul lumii să înțeleagă faptul că ei sunt speciali și deosebiți.”
Aceste gânduri, descrise în motivația unuia dintre participanții la concursul de idei, au mai multe puncte comune cu cele ale altor 63 de tineri care doresc să transforme comunitatea lor într-un loc mai bun pentru bolnavii cronici. Mulți au descris modul în care mediul în care trăiesc nu le recunoaște boala sau chiar îi privește cu milă. Marea majoritate a oamenilor nu au informații corecte despre aceste boli și nu sunt conștienți de ceea ce sunt capabili cei care trăiesc cu ele.
Tinerii deja au început munca! Cele 20 de echipe lucrează pentru a identifica foarte concret problemele lor în comunitate și pentru a veni cu idei creative pentru a le rezolva. Avem participanți din toată țara: din județele Argeș, Bistrița-Năsăud, Constanța, Harghita, Cluj, Covasna, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Tulcea și Vaslui.
În săptămânile următoare, aceștia vor învăța despre metodologia Design Thinking. Cu ajutorul facilitatorilor, ei vor transforma ideile în inițiative fezabile. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cu ce propuneri vor veni.
Succes!