Ar putea părea puțin intimidant, dar crede-ne pe cuvânt, nu trebuie să fii un designer sau să cauți conexiuni complicate. Este important însă să fii curios și deschis, empatic, înțelegător și să îndrăznești să dai frâu liber imaginației!
Design Thinking este un mod creativ de gândire. „Design Thinking este o abordare a inovației centrată pe oameni, care se bazează pe setul de instrumente ale designerilor pentru a conecta nevoile oamenilor, oportunitățile pe care le oferă tehnologia și necesitățile de succes și eficiență”, spune Tim Brown, șeful IDEO, o companie de consultanță din Silicon Valley. El a jucat un rol esențial în dezvoltarea acestui mod de gândire.
Ce înseamnă acest lucru în practică?
Procesul este de fapt o succesiune de 5 etape, dar, dacă este necesar, vă puteți întoarce liniștiți la o etapă anterioară și puteți regândi problema sau soluția propusă.
- În primul rând, trebuie să cunoașteți comunitatea, grupul țintă al inițiativei voastre.
- Trebuie să definiți nevoia, problema, situația pe care doriți să o schimbați, să o îmbunătățiți, trebuie să formulați întrebarea la care doriți să răspundeți într-un fel sau altul.
- Acesta este poate cel mai eliberator pas: trebuie să veniți cu cât mai multe idei care pot oferi o soluție. Nu există un răspuns greșit, nu ezitați să ziceți cu curaj orice propunere! Ideea este de a explora toate posibilitățile.
- Alegeți-vă una dintre idei și începeți să o dezvoltați, creând un prototip. Important este să transformăm ideea în realitate, nu să perfecționăm produsul, proiectul, inițiativa. Iar un prototip poate fi un model, o machetă, o situație, un scenariu, orice.
- Ceea ce ați creat trebuie să fie testat! Îl dați altora, îi lăsați să îl încerce, să vă spună părerea lor. Pe baza acestui lucru, dacă este necesar, vă întoarceți la faza de prototipare și modificați, ajustați, dacă trebuie, renunțați și o luați de la capăt până când ajungeți la cel mai bun rezultat final.
Merită să încercați acești pași, pentru că s-ar putea să vă vină idei la care nu v-ați gândit până acum! În plus, echipele vor fi ajutate de un facilitator în acest proiect. Nu veți primi un document cu o descriere, ci un asistent activ care va lucra cu voi, vă va ghida și vă va ajuta dacă vă confruntați cu probleme.
Așadar, dacă ai identificat o problemă în comunitatea ta, există o situație neplăcută recurentă pe care ai vrea să o schimbi și trăiești cu o boală cronică, sau ai un prieten cu o boală cronică și vrei să îi ușurezi viața, găsește câțiva membri, alcătuiți o echipă și înscrieți-vă!